Bericht AFM, lees het goed en trek je conclusies:
Investeren in cryptocurrencies, zoals bijvoorbeeld de Bitcoin, wint steeds meer aan populariteit. Hoe meer de koersen stijgen, hoe aantrekkelijker het lijkt om zelf ook in cryptocurrencies te investeren.
Het komt zelfs voor dat mensen voor dit doel veel geld lenen. Let op: als het verkeerd uitpakt, ben je niet alleen je investering kwijt, maar blijf je ook achter met een schuld.
De huidige hype rondom cryptocurrencies vertoont veel gelijkenis met andere beleggingshypes uit het verleden, die hebben geleid tot een klassieke zeepbel. De dynamiek is vergelijkbaar: nieuwe technologie leidt tot hoge verwachtingen, een groeiend aantal beleggers stapt in en de waarde van de investering stijgt. Anderen horen de verhalen, zijn aanvankelijk sceptisch, maar raken ook geïnteresseerd als ze horen hoeveel geld mensen hiermee verdienen. Ook zij willen profiteren van de stijgende koersen, zonder oog te hebben voor de risico’s.
Dit effect wordt versterkt doordat beleggers vooral succesverhalen delen en verlies uit schaamte verzwijgen. Nieuwe beleggers stappen vervolgens in en de koersen stijgen nog verder. Deze dynamiek herhaalt zich totdat het moment komt dat de koersen te hoog zijn opgelopen. Ervaringen uit het verleden leren dat dit moment voor de meesten zich onverwacht aandient. Dan knapt de bubbel en storten de koersen in.
Geleend geld
Het is nooit verstandig om te beleggen met geleend geld of met geld dat nodig is voor andere uitgaven. Bij een onverwachte koersdaling ben je niet alleen je investering kwijt, maar kun je in nog grotere problemen komen. Het grote risico is dat je je dat pas realiseert als het al te laat is.
Andere risico’s
- Cryptocurrencies zijn kwetsbaar voor cybercrime. Door een hack kunnen anderen toegang krijgen tot jouw gegevens, waardoor je jouw cryptocurrencies kunt verliezen.
- Veel cryptocurrencies kennen weinig handel. Dit maakt ze kwetsbaar voor koersmanipulatie, bijvoorbeeld door het kunstmatig opdrijven van de prijs.
- De grote toename in populariteit kan aanbieders aantrekken met frauduleuze bedoelingen. Je kunt bijvoorbeeld slachtoffer worden van een piramidespel met cryptocurrencies.
- Op dit moment vallen cryptocurrencies buiten het toezicht van de AFM en DNB.
Bron: AFM