Bitcoin is een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. Het is een netwerk dat een nieuw type betaalmethode en een volledig digitale vorm van geld mogelijk maakt. Het is het eerste gedecentraliseerde peer-to-peer betalingsnetwerk dat wordt aangedreven door zijn gebruikers zonder centrale autoriteit of tussenpersonen.
Vanuit gebruikersperspectief kan Bitcoin misschien het beste worden omschreven als ‘contant geld voor internet’, maar Bitcoin kan ook worden gezien als het meest prominente systeem voor het invoeren van drievoudige toegang tot boekhouden.
Wie heeft Bitcoin uitgevonden?
De uitvinder van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, heeft uiteengezet wat Bitcoin is in de oorspronkelijke 2009 Bitcoin whitepaper – een document dat de roadmap voor Bitcoin heeft gemaakt. Tot op heden is dit nog steeds de meest eenvoudige en nauwkeurige beschrijving.
Bitcoin is ook bekend als digitaal contant geld, cryptocurrency, een internationaal betalingsnetwerk, het internet van geld, maar hoe je het ook noemt, Bitcoin is een revolutie die de manier verandert waarop mensen denken over en geld gebruiken.
Waarom Bitcoin?
Het mooie van Bitcoin is dat het geen centrale servers of clearing instellingen van derden nodig heeft om transacties af te wikkelen – alle betalingen zijn peer-to-peer (P2P) en worden binnen ongeveer 10 minuten vereffend – in tegenstelling tot creditcardbetalingen, die weken kunnen duren of maanden voordat ze eindelijk zijn gesetteld.
Alle Bitcoin-transacties worden permanent vastgelegd op een gedistribueerd grootboek dat de “blockchain” wordt genoemd – dit grootboek wordt gedeeld tussen alle volledige bitcoin-miner en “knooppunten” over de hele wereld en is publiekelijk zichtbaar. Deze mijnwerkers en knooppunten verifiëren transacties en houden het netwerk veilig. Voor de elektriciteit die ze gebruiken om dit te doen, worden miners mijnwerkers beloond met nieuwe bitcoins met elk blok van 10 minuten (de beloning is momenteel 12,5 BTC per blok).
Het Bitcoin-protocol is ook beperkt tot 21 miljoen bitcoins, wat betekent dat er nooit meer dan dat ooit kan worden gemaakt. Dit betekent dat er geen centrale bank, individu of overheid langs kan komen en gewoon meer bitcoins kan ‘afdrukken’ wanneer het hen uitkomt. In deze zin is Bitcoin een deflatoire valuta, en als zodanig zal deze waarde waarschijnlijk alleen maar toenemen op basis van deze eigenschap.
Bitcoin kan je hier kopen